När Hyvönen gjorde entréTänk att det var så enkelt att bli avräknad, beräknad, omräknad. Vi sitter här, där vi inte vill sitta, och formulerar våra liv. Vi spaltar upp, arrangerar, lyssnar på Patsy Cline. Du försöker vara raljant, didaktisk, kanske profetisk - som Karl Vennberg, som William Blake, som Jonas Gardell (alla med divergerande resultat, för övrigt). Och skiftande framgång har även du, och ber: ett tecken, honungsöga, ett tecken! Februari har en bepansrad klo kring din hals. Säg: frånvaron av tecken säger allt. Säg inte: detta är vad jag väntat. Du har frågan insnärjd i ett hörn, fångad i en glasburk, som en spindel eller nåt annat otyg. Oron i blodet går i valstakt; händerna hålls uppgivet utslagna, utsträckta; handflatorna låter världen välja att inte stanna.

Det här är personligt för dig. Så du säger: honungsöga, ta bort detta tomrum, detta vakuum, denna distans!. Det är inte konstigare än att Amy Diamond troligen är Antikrist eller att solen tränger in genom smutsiga rutan eller att du ljög så vackert när han frågade om det där man inte får fråga. Men honungsöga lyssnar inte på det örat, ser inte med den blicken. Februaris klo lämnar plats för mars dito; Frida Hyvönen tar plats i rummet. Du sitter på konferens bland dessa säljare, dessa från dig frånvända, lyckade, oantastliga manipulatörer. De hånskrattar inte men låter sitt varande ta plats med självklarhet. Du sitter längst bak, tänker: Honungsöga, inget av detta var planerat!

Men gör istället detta: ta ett lån och hyr in dig i Jan Emanuels palats (?) ute på ön, förneka honungsöga att ta plats, återvänd till den punkt där du började, och skriv, eller åtminstone påbörja, den där boken om Auden du har pratat om i evigheter. Mars är kanske utan pardon, men det faktum att du är så enkel att omförhandla, omvandla till annan kurs; det faktum att ditt kontrakt är utan signatur och därmed ogiltigt - inget av detta betyder något. När du hör Antony Hegarty sjunga Cohens "If It Be Your Will" så motstår du impulsen att falla ner på knä, för det vore oärligt. Men tårarna är det inte, och besvärjelsen oundviklig. Så gör detta: motstå avräkningen, motstå inventariealiseringen; förneka kollektivismen på denna säljkonferens och säg: nej, sanning är inte lögn, och lögn är inte sanning. Den sortens individualism är essensen av fascism. Men säg det tyst, och säg det försiktigt. Återgå till dina uppgifter, här, på bordet, utan honungsöga, och utan prospekt. Detta är behovslöshetens tidevarv; mars kommer att rämna när solen går upp och den här fanatiska säljcoachen implodera av sin egen undertryckta ångest. Alla vägar bär till Auden.

As it is, plenty;
As it's admitted
The children happy
And the car
That goes so far
And the wife devoted:
To this as it is,
To the work and the banks
Let his thinning hair
And his hauteur
Give thanks, give thanks.

All that was thought
As like as not, is not;
When nothing was enough
But love
And the rough future
Of an intransigent nature
And the betraying smile,
Betraying, but a smile:
That that is not, is not;
Forget.

Let him not cease to praise
Then his spacious days;
Yes, and the success
Let him bless:
Let him see in this
The profits larger
And the sins venal,
Lest he see as it is
The loss as major
And final.


- W. H. Auden

.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0